ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΩΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

stoixeia bankof greece may 2015

 

Η επιβληθείσα ‘τραπεζική αργία’ (bank holiday) για δεύτερη πλέον βδομάδα μετά από αγαστή συνεργασία ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος και ‘θεσμών’ στις ελληνικές τράπεζες είναι μια αυθαίρετη, εκβιαστική και με χρηματοοικονομικούς όρους αδιακιολόγητη ενέργεια απέναντι στους Έλληνες πολίτες με σκοπό να κάμψουν το ηθικό τους και την πρόκληση πανικού ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θα ήθελαν οι πιστωτές μας.

Και όμως, μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά-λογιστικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών δείχνουν ότι θα μπορούσε ίσως το κλείσιμο τους  να αποφευχθεί.

Όπως αποκάλυψε και ο Δημ. Καζάκης στην εκπομπή του ‘Στο Μικρόφωνο’ για την προσωρινή (έστω) αντιμετώπιση ενός bank run θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να υποχρέωνε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να ρευστοποιούσαν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους μόνο και μόνο για να αποκτήσουν ρευστότητα μερικών δισεκατομμυρίων από το να προστρέξουν στον δανεισμό μέσω του ELA (πάνω από τα 89 δις ΕΥΡΩ) τον οποίο ο κύριος Draghi χρησιμοποιεί ως καθαρά πολιτικό παίγνιο εκβιασμού ώστε η Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς ουσιαστικά την δυνατότητα να αντιδράσει.

Από την Συγκεντρωτική Λογιστική Κατάσταση Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Τραπέζης της Ελλάδας (ανωτέρω εικόνα) προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες τέλος Μαϊου 2015 κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομολογίες/ομόλογα χωρών από Ε.Ε συνολικού ύψους 56,7 δις ΕΥΡΩ  

Οι ομολογίες αυτές είναι ως επι το πλείστον άμεσα ρευστοποιήσιμοι τίτλοι χωρών όπως του Λουξεμβούργου και της Μ. Βρετανίας και μάλιστα η πώληση τους στην δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να πωληθεί με τιμές και υπέρ το άρτιο.

Έτσι, μερικά δισεκατομμύρια από τα 56,7 δις που θα μπορούσαν άμεσα να ρευστοποιηθούν, θα μπορούσαν να παρέξουν προσωρινή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τέτοιο που θα μπορούσε να αποφύγει αυτόν τον απαίσιο εκβιασμό των κλειστών τραπεζών ο οποίος σε τελική ανάλυση κατέστρεψε την τραπεζική πίστη των πολιτών και κατά συνέπεια έσπρωξε ακόμη περισσότερο στον Καιάδα την ελληνική οικονομία.

Εδώ, θα πρέπει να μας προβληματίσει και η θέση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών δηλαδή το εάν και κατά πόσο επέλεξαν συνειδητά στο να μην προβούν σε ένα τέτοιο ‘πυροσβεστικό’ μέτρο άμεσης αποτελεσματικότητας είτε συντασσόμενοι έτσι με τις εντολές των έξωθεν είτε γιατί σχεδιάζουν την διατήρηση του άμεσα ρευστοποιήσημου χαροφυλακιού τους για αλλώτριους σκοπούς…

Τα στοιχεία μπορούν να ανακτηθούν από την ΤτΕ:
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/investments.aspx

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s